Kuumaõhu fritüür - toit tervislikult krõbedaks
Praetud toidud on maitsvad ning meeldivad tavaliselt ka lastele. Fritüür võimaldab valmistada nii soolaseid kui magusaid roogasid. Õlifritüür vajab toidu valmistamisel õli, kuumaõhu fritüür võimaldab aga toitu valmistada õli- ja rasvavabalt, kuna söök valmib tänu ringlevale kuumale õhule. Kui soovid krõbedat ning tervislikku toitu, siis kuumaõhu fritüür on parim valik. Järgnevalt leiad kasulikku infot kuumaõhufritüüri väljavalimiseks ning inspiratsiooni toiduvalmistamiseks.
Kuidas kasutada kuumaõhu fritüüri?
Nii kuumaõhu fritüür kui ka õlifritüür on väga lihtsasti kasutatavad. Mehaaniliste nuppude või puuteekraani abil saad fritüüri sisse lülitada ning valida toidu valmistamiseks sobiva aja, temperatuuri või programmi. Igal seadmel on vähemalt neli automaatprogrammi, mõnel mudelil ka rohkem. Osadel fritüüridel on ka sisseehitatud taimer, automaatne sisse- ja väljalülitamise võimalus. Peale toidu valmistamist on fritüüre ka väga lihtne puhastada tänu mittenakkuvale küpsetusnõu pinnale.
Maitsvad toidud kuumaõhu fritüüris
Kuumaõhu fritüürid on üha populaarsust koguvad köögimasinad. Erineva võimsusega fritüürid on erineva mahutavusega ja küpsetavad toitu erineva kiirusega. Näiteks friikartulite küpsetamiseks läheb keskmiselt 24 minutit, liha küpseb veidi kauem. Küpsetusaega mõjutavad ka fritüüri suurus, toidu kogus ja küpsetustemperatuur, mis jääb vahemikku 80 - 200° C. Mida väiksem kogus toitu on kuumaõhu fritüüris, seda kiiremini toit valmib. Suurema koguse toidu läbi küpsemine võtab veidi rohkem aega. Kahe väikese portsjoni järjest valmistamine võtab kauem aega kui korraga ühe suurema portsjoni valmistamine.
Traditsiooniline toit fritüüris on friikartulid. Õlifritüür ning kuumaõhu fritüür valmistavad mõlemad maitsvaid ning krõbedaid friikartuleid, kuid õhufritüür kasutab selleks palju vähem õli. 1 supilusikatäis õli on piisav kolme portsjoni krõbedate friikartulite valmistamiseks, rasvasisaldus on võrreldes tavapäraselt praetud friikartulitega oluliselt väiksem. Lisaks ei jää kööki praadimisrasva lõhna, kuna kuumaõhu fritüüri puhul on lõhnade ja aurude eraldumine minimaalne.
Õlifritüür on mõeldud ainult fritüürimiseks, kuumaõhu fritüür võimaldab valmistada toitu erineval viisil, saad teha friikartuleid, kana, liha, vorstikesi, suupisteid, saiakesi, kooki jne. Osad kuumaõhu fritüürid on eriti multifunktsionaalsed võimaldades praadida, hautada, röstida, aurutada, grillida jne. Liha ja kala küpsetamisel on eriti oluline, et toit oleks seest ühtlaselt küpsenud, segamisvarras või pöörlev praepann aitavad toitu ühtlaselt küpsetada. Osadel fritüüridel on läbipaistev vaateaken, millest on mugav küpsemisprotsessi jälgida. Erinevad retseptid kuumaõhu fritüüris küpsetamiseks leiad internetist.
Milline kuumaõhu fritüür valida?
Kui elad üksi või koos elukaaslasega, siis parim kuumaõhu fritüür on ~ 2 L mahutavusega väike fritüür.
Kui leibkonnas on rohkem inimesi või soovid toitu suuremale seltskonnale valmistada, soovitame osta suurema mahutavusega õhkfritüüri. Näiteks 5 L mahutavusega fritüür võimaldab valmistada korraga umbes 1,5 kg friikartuleid.
Kui toiduvalmistamine, küpsetamine ja praadimine on sinu kirg ja sa armastad toiduga eksperimenteerida ning valmistada erinevaid toite, siis on kasulik valida lisatarvikutega multifunktsionaalne fritüür. Praepann, pitsapann, kanarest ja segamise labidas võimaldavad mugavalt erinevaid toite valmistada. Küpsetamiseks mõeldud lisatarvikud saab fritüürile ka eraldi juurde osta.
Leidub erinevaid fritüüre, ostuotsuse tegemisel on sinu pere suurus ning vajadused kõige olulisemad. Parim kuumaõhu fritüür valmistab kiirelt krõbeda ja tervisliku toidu ning tuppa ei jää rasvalõhna. Kvaliteetsed kuumaõhu fritüürid leiad ON24-st.
Leidub erineva hinnaklassiga kuumaõhu fritüüre. Kui sulle tundub korraga välja käidav summa pisut suur, võid kasutada järelmaksu võimalust. Järelmaksu taotlemine läbi interneti on kiire ja mugav. Info ON24 järelmaksu kohta leiad siit.