Õige grill muudab grillimise lõbusaks
Vabas õhus söe- või gaasigrillil valminud vorstid, liha ja aedviljad on eriliselt maitsvad. Suvine grillipidu on meeldejääv sündmus. Maitsva grilltoidu valmistamiseks ei pea pidu ootama. Igapäevaseks, tubaseks kasutamiseks sobib näiteks elektrigrill. ON24-st saad valida just enda vajadustega sobiva grilli.
Sisukord
- Grill kuumaks ja pidu võib alata
- Lõkkealus aeda või suvilasse
- Grillpann või pitsakivi - vajalikud grillitarvikud
- Kokkuvõte
Grill kuumaks ja pidu võib alata
Gaasigrill, suitsuahi, söegrill, elektrigrill - leidub erinevaid grille. Grilli tüüp mõjutab nii toidu küpsemise aega kui ka maitset. Osasid grille on sama lihtne kasutada kui elektripliiti. Suitsuahju või söegrilliga tuleb teha mõningaid ettevalmistusi. Allpool leiad info levinumate grillide kohta.
Gaasigrill - mugav ja lihtne kasutada
Ühtlast temperatuuri hoidev gaasigrill sobib nii algajale grillijale kui ka mugavust armastavale grillkokale. Gaasigrilli süütamine on lihtne ja see läheb kiirelt kuumaks. Pole vaja tegeleda süte eelkuumutamisega. Nuppude abil saad temperatuuri täpselt reguleerida. Gaasigrill on töökindel ka tuulise ilmaga. Sulge grillimise ajaks gaasigrilli kaas ja suured lihatükid küpsevad eriti hõrguks. Grillimisel ei teki tahmast suitsu ja seadmeid on pärast söömist lihtne puhastada.
Töötamiseks kasutab gaasigrill lõhnatut vedelgaasi. Gaasiballoon ning grilli ja ballooni ühendamise tarvikud on vaja tellida lisaks. Gaasigrilli põletid sisalduvad komplektis, neid pole vaja juurde tellida. Enamasti on gaasigrill valmistatud roostevabast terasest ning sobib kasutamiseks ainult välistingimustes, näiteks aias või terrassil. ON24-s leidub mitmeid lisatööpinnaga gaasigrille. Küljel paiknev lisalaud sobib taldriku toetamiseks või kiire salati valmistamiseks. Tutvu grillide valikuga ja leia parim gaasigrill ON24-st.
Suitsuahi - tervislik liha valmistamine
Suitsuahi on mõeldud liha ja kala suitsutamiseks ning loob toidule erilise aroomi ja maitse. Suitsutamine on tervislik toiduvalmistamise viis, lisaks pole vaja kasutada rasvaineid ja suitsutatud toit säilib kaua. Toitu on võimalik valmistada kuumsuitsu või külmsuitsu meetodil. Kuumsuitsuahi valmistab liha või kala 80 - 140 °C kuuma suitsu abil, liha saab juba poole tunniga küpseks. Külmsuitsuahi kasutab 18 - 40 °C suitsu, toit valmib aeglaselt, kuni 8 päeva. Paljud suitsuahjud sobivad nii külm- kui kuumsuitsutamiseks. BBQ-ahi ehk grill-suitsuahi sobib kasutamiseks ka tavalise söegrillina. BBQ grill võimaldab küpsetada liha pikalt madalal kuumusel niiskes keskkonnas. Kaua küpsenud liha on mahlane ning pehme.
Tihti on suitsuahjud kogukad ning mõeldud suurema koguse liha valmistamiseks. Suitsuahi valmistatakse enamasti terasest ja malmist, nende kaal võib olla kuni 150 kg. Suitsuahju restid tulevad suitsuahjuga kaasa, neid pole vaja eraldi juurde tellida.
Söegrill - traditsiooniline grill
Söegrill on paljude grillisõprade lemmik. Elava tule süütamine ning süte kuumenemine on omamoodi rituaal. Toit asetatakse otse kuumade süte kohale grillpanni, grillresti, pitsakivi vms peale. Söegrill sobib eriti hästi väikeste grilltoitude jaoks nagu näiteks vorstid ja šašlõkitükid, mille küpsemiseks kulub vähem kui 30 minutit. Grillimisel tekib mõnus grillilõhn, mis annab toidule erilise aroomi. Roostevaba söegrill sobib suurepäraselt õues grillimiseks ning väike vihm ei tee sellele midagi. Soodsad söegrillid leiad ON24-st.
Parim söegrill on selline, mis sobib sinu vajadustega. Kuppelgrill on kaanega suletav söegrill, mis võimaldab saavutada kõrgemat temperatuuri ning pakub tuule eest kaitset. Kuppelgrillid sobivad nii suurte kui väikeste lihatükkide valmistamiseks. BBQ grill sobib eriti hõrgu liha valmistamiseks, kuid võib algajale grillijale olla paras pähkel. Õige temperatuuri hoidmine pakub väljakutset. Põnev alternatiiv tavalisele söegrillile on suitsuvaba söegrill. Suitsuvaba grilli keskel on kinnine söeanum. Söed püsivad paigal ja rasv ei tilgu sütele. Suitsuvaba grill sobib kasutamiseks ka rõdul. Suitsuvaba söegrilliga on kaasas kandekott, millega on lihtne grill randa või piknikule kaasa võtta.
Elektrigrill - ohutult toas ja väljas
Elektrigrill läheb kiiresti kuumaks ja seda on lihtne kasutada. Elektrigrillil on keraamiline või metallist grillplaat, parim liha valmib kuumal grillplaadil. Elektrigrill sobib kasutamiseks hästi ventileeritud siseruumides ning rõdul. Suitsu ei teki, kuna puudub lahtine tuli. Saad grillimist nautida isegi linnakorteris.
Kuumaõhugrill sobib eriti mahlase ja tervisliku toidu valmistamiseks. Küpsemine toimub ilma lisarasvata, toidus säilivad vitamiinid ja mineraalid. Kuumaõhugrill sobib liha, friikartulite, aedviljade ja isegi leiva küpsetamiseks.
Lauagrill on väiksemat sorti elektrigrill, mis on mõeldud kasutamiseks sisetingimustes. Sobib väiksema koguse võileibade, vorstide jms grillimiseks. Hommikune grillvõileib enne tööleminekut teeb tuju heaks!
Kaasaskantav grill piknikule
Kaasaskantav grill on väiksemat sorti grill, mida on lihtne endaga kaasa võtta. Osadel grillidel on mugavaks transportimiseks kaasas kandekott. Väike gaasigrill läheb vaid nupuvajutusega kuumaks. Kaasaskantav gaasigrill ei tekita eriti palju suitsu ja sobib kasutamiseks isegi paadis või rõdul. Väike suitsuahi on suurepärane kaaslane kalastusretkele. Peale kalapüüki saad suitsuahju käima panna ning nautida värskelt suitsutatud kala.
Kui soovid grilli mugavalt ühest kohast teise liigutada, vali ratastega grill. Ratastega on isegi suurt grilli lihtne liigutada. Kui grillid harva suure seltskonna tarbeks, siis väike grill võib olla mõistlik valik. Minigrill on soodne alternatiiv suurele grillile ning saad selle soovi korral väljasõitudele kaasa võtta.
Lõkkealus aeda või suvilasse
Lõkkealus on turvaline, tuli ei levi tuleasemest kaugemale. Linnas on lahtise tule tegemine lubatud vaid siis, kui on olemas tulease. Metallist lõkkealus on vastupidav ilmastikutingimustele ning näeb kena välja. Tulease on eelkõige mõeldud elava tule tegemiseks, kuid saad selle kohal ka grillida. Mõned lõkkealused müüakse komplektis koos grillrestiga. Lõkkealused on erineva suurusega. Väike lõkkealus on kerge, seda on mugav väljasõitudele kaasa võtta.
Grillpann või pitsakivi - vajalikud grillitarvikud
Liha grillimine on populaarne, kuid grillil saab ka teisi toite valmistada. Leidub erinevaid grillimisaluseid. Toome välja mõned enamkasutatavad grillitarvikud.
Grillrest või grillvardad sobivad krõbeda toidu valmistamiseks. Grillrestile saad korraga asetada mitmeid väiksemaid liha- ja aedviljatükke. Grillrest hoiab toidu stabiilselt paigal. Kui toit on ühelt poolt küps, saad grillresti vaid ühe käeliigutusega ümber keerata. Grillvardas valmib maitsev šašlõkk. Iga grillvarras tuleb õigel ajal ümber keerata, et toit ei läheks kuumade süte kohal kõrbema.
Pitsakivi on keraamiline küpsetusplaat, mis sobib gaasigrillil või ahjus toidu küpsetamiseks. Eelkõige on pitsakivi loodud pitsa tegemiseks, kuid sobib ka muude toitude valmistamiseks. Vabas õhus valminud krõbe pitsa on kindlasti väärt toiduelamus!
Grillpann sobib toidu valmistamiseks nii pliidil, ahjus kui ka grillil. Grillpann jätab toidu mõnusalt mahlaseks. Võid toidule lisada natuke vedelikku, küpsetuspanni ääred takistavad selle maha voolamist. Malmpann on raske, kuid sobib suurepäraselt lahtise tule kohal kokkamiseks. Malmpann püsib kaua kuum, saad sooja toitu pikalt nautida. Kebabi, ribiliha või kanakoibade valmistamiseks võib sobida ka spetsiaalne grillimisalus. Grilltangid on kasulikud abilised liha keeramiseks. Hoia pajakindad lähedal, neid võib vaja minna kuuma panni või grilli tõstmiseks.
Kokkuvõte
Söegrill on traditsiooniline grillisõprade lemmik, kuid leidub ka teistsuguseid grille: gaasigrill, suitsuahi ja elektrigrill. Panime kokku väikese ülevaate, millega võiksid grilli valides arvestada.
- Gaasigrill läheb kiiresti kuumaks ja on töökindel isegi tuulise ilmaga. Temperatuuri saad nuppudega reguleerida, pole vaja tegeleda süte kuumutamisega. Kasuta gaasigrilli ainult välistingimustes. Lisaks tuleb tellida gaasiballoon ja selle ühendamise tarvikud.
- Suitsuahi võimaldab valmistada tervislikku suitsutatud liha ja kala. Kuumsuitsuahi valmistab toidu kiiresti kuuma suitsu abil, külmsuitsuahi kasutab jahedat suitsu, liha küpsemine võtab kaua aega. Paljud suitsuahjud on mahukad, saad korraga valmistada suure koguse toitu.
- Söegrill sobib väikeste grilltoitude vabas õhus küpsetamiseks. Kuppelgrill, ehk kaanega suletav söegrill võimaldab saavutada kõrgemat temperatuuri suuremate lihatükkide valmistamiseks. Söegrilliga tekib suitsu. On olemas ka suitsuvaba söegrill, mida võid kasutada isegi rõdul. Kui armastad suviseid väljasõite, võib olla hea lahendus kaasaskantav grill.
- Elektrigrill läheb kiiresti kuumaks ja võid seda kasutada ka hästi ventileeritud siseruumis. Võileibade ja väiksema koguse liha küpsetamiseks vali lauagrill. Kuumaõhugrill sobib mahlase ja tervisliku toidu valmistamiseks.
- Lõkkealus on turvaline tulease linnaaeda või maakoju. Lõkkealust võid kasutada ka grillimiseks. Mõned lõkkealused müüakse komplektis koos grillrestiga.
- Grillrest ja grillvardad jätavad liha krõbedaks. Pitsakivi saad kasutada gaasigrillil pitsa valmistamiseks. Grillpann jätab toidu mõnusalt mahlaseks. Eriti hinnatud grillpann on malmpann. Malmpann püsib kaua kuum.
ON24-st saad valida enda vajadustega sobiva grilli. Grill või suitsuahi on võimalik soetada väga soodsalt. Vaata sooduspakkumisi siit.
Kui sa ei soovi grilli eest korraga tervet summat välja käia, tutvu meie järelmaksu võimalustega. Taotle järelmaks kiirelt ja lihtsalt läbi interneti. Info ON24 järelmaksu kohta leiad siit.